Sate Baung..
Mee Bandung Muar..
Nasi Kandar Penang..
Nasi Kukus Heikal..
Yang terbaru... Nasi Ayam Malaysia. Apakah??
Hari ini saya dan teman serumah semuanya dijemput datang memasak dan makan di rumah tuan rumah kami, Cikgu Noor dan kak Mah. Nak tahu keistimewaan masakan kami? Ini resepinya~
Resepi Nasi Ayam Malaysia:
1 ekor ayam yang halal dibuang bulunya dan dibersihkan.
Beberapa ulas bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan halia.
Sos tiram.
Tomato, timun, dan daun salad.
Sup bunjut dan rempah ratus untuk sup ayam.
Kicap masin.
Dan ada satu tambahan bahan istimewa yang menjadikan ianya Nasi Ayam yang paling sedap pernah saya makan.
Ukhwah Islamiyah.
Gabungan bahan di atas lah yang menjadikan Nasi Ayam yang kami masak sgt istimewa. Ditambah pula dengan tukang masak yang datang dari pelbagai negeri.
Nasinya nasi Terengganu...
Supnya sup Johor...
Ayamnya ayam Kedah dan Terengganu...
Saladnya salad Pahang, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur...
Kicapnya kicap Negeri Sembilan...
Sosnya sos Kuala Lumpur...
Air buah-buahannya pula dari Kelantan...
Semua menjadi tukang masak terkemuka hari ini kerana berjaya mencipta resepi baru yang sangat sukar untuk di cari di sebarangan kedai makan mahupun di rumah-rumah.
*_berfikir dan berfikir_*
Friday, July 17, 2009
Nasi Ayam Malaysia
Posted by Cahaya Pejuang at 10:55 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 lontaran pandangan:
ni mesti semua pakat masak same2 pastuh kak syu pandang dari jauh tunggu masak je, kan?????
mana ada..
akak masak skl tau..
sedap tu~
wah syud..
hehehe...wah Daisy..(xleh sebut nama sebenar)
=P
Post a Comment