Tuesday, July 12, 2011

Belajar DARI Kesilapan. Bukan Belajar DAN Membuat Kesilapan.


"Teacher nak tahu... Saya telan 10 biji Panadol."


Terkejut. Malah lebih terkejut dengan gaya pelajar tersebut yang nampak bersahaja.

"Kenapa awak telan sampai 10 biji?"

"Saya stress teacher. Dia minta clash dengan saya." terang pelajar tersebut tentang masalah dengan buayafriend nya.

"Owh... Kenapa tak telan sampai mati ja? Tak ada awak stress dah." dengan nada menyindir tapi melawak saya menjawab. Geram!

Itu bukan sekali pelajar tersebut membuat perangai yang membingungkan. Malah guru-guru telah masak dengan sikapnya yang sememangnya tidak mahu berubah.

Beberapa bulan sebelumnya saya adalah guru praktikal kepada pelajar tersebut. Dia pintar, cerdas, dan ceria orangnya. Bagi seorang guru, saya berpegang kepada prinsip bahawa setiap pelajar harus dilayani dengan setara; tiada yang berbeza. Walaupun begitu, sesetengah situasi memerlukan seorang guru melebihkan perhatiannya - bukan kerana mahu membezakan, tetapi mendidik si "ugly duckling" menjadi seperti si itik yang lain.

Cara Abah
Abah diam. Kemana pergi anak-anaknya seolah tidak dihiraukan. Apa sahaja perbuatan kami lima beradik cuma diperhatikan; tanpa sebarang kata. Tetapi abah punyai seribu mata yang tersembunyi.

Abah hanya menunggu masanya bila rotan berlagu riang, sedangkan di dapur emak sudahpun menyanyikan bait-bait leteran. Klasik sepanjang zaman.

Mungkin sukar untuk kami mengerti tetapi apa yang saya fahami, abah mendidik kami dari kesilapan. Dengan merasai pahitnya sebuah kesilapan, barulah nasihat yang bakal abah berikan masuk ke telinga kanan dan tak mungkin mahu keluar dari telinga kiri.

Kesilapan yang kami lakukan menyebabkan kami menutup rapat pintu telinga kiri agar nasihat yang diberi tidak lari. Kami sangat memerlukannya.

Umar al-Khatab juga belajar dari kesilapan. Kerana amarahnya yang membara apatah lagi setelah diketahui saudara perempuan beserta suaminya juga memasuki Islam, amarahnya pada Rasulullah dan Islam itu semakin membara. Tetapi api itu padam setelah Umar menyedari kesilapannya.

Umar BELAJAR dari kesilapan.

Manusia itu hidup, makan, minum, bekerja, tidur, berbual, bersosial, dan bernafas 24 jam sehari. Masakan dalam sesaat pun tiada kesilapan yang dilakukan. Perkara yang membezakan manusia itu hanya bernama 'manusia' dan yang bernama 'hamba Allah' adalah dari kebolehupayaan dia belajar dari kesilapan yang dilakukan dalam rutin harian.

Firman Allah SWT dalam surah An-Nahl ayat 119:

"Kemudian, sesungguhnya Tuhanmu (mengampuni) orang yang mengerjakan kesalahan kerana kebodohannya, kemudian mereka bertaubat setelah itu dan memperbaiki (dirinya), sungguh, Tuhanmu setelah itu benar-benar Maha Pengampun, Maha Penyayang."

Belajar DAN membuat kesilapan
Ramainya jenis manusia ini adalah yang belajar DAN membuat kesilapan. Bak kata Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, taubat cili api. Walaupun cili api terasa pedas apabila dimakan, tetapi kerana 'sedap'nya pedas itu, kita masih mencari cili.

Begitulah juga kisahnya dengan kesilapan. Membuat kesilapan itu diketahui mudarat dan dosanya, tetapi kerana 'sedap'nya kesilapan, ia tetap dibuat berulang kali.

Jadi, apakah formulanya untuk BELAJAR DARI KESILAPAN dan bukan BELAJAR DAN MEMBUAT KESILAPAN?

Lakukanlah TAUBAT itu di atas KESALAHAN. Iaitu segeralah bertaubat dan jangan ia ditangguhkan. Kerana apabila taubat itu ditangguhkan, jadilah kesalahan itu suatu kebiasaan yang sukar dihapuskan lagi.

Pelajar kembali belajar
Setelah pulang dari hospital akibat kesan sampingan terlalu kerap mengambil panadol dalam dos yang berlebihan, pelajar tersebut kembali sedar bahawa perbuatannya hanya mengundang kesengsaraan sendiri. Jawatan-jawatan yang dahulunya dibanggakan kini semuanya telah dilucutkan.

Raja turun menjadi rakyat biasa. Tetapi raja ini, raja berpengalaman.

Kali terakhir saya sempat berbual dengan pelajar tersebut, nampak tanda penyesalan pada riak wajahnya. Semoga dia berubah dan BELAJAR DARI KESILAPAN.


*_berfikir dan berfikir_*

Wednesday, April 6, 2011

Tidak Perlu Belajar.

"Teacher... Saya tak bawa buku."

"Teacher... Saya terlupa buat."
"Teacher... Buku saya hilang."
"Teacher... #^!%&#^*@(!&@*@&."

Kenapa tiada yang terus menjawab "Teacher... Kami malas belajar."? Itu kan ayat yang lebih mudah dan tidak memeningkan.

Hampir setiap hari terasa jantung direntap, hati dijerut, dan minda diasak dengan warga sekolah yang penyayang lagi prihatin. Keperluan bagaikan sentiasa tidak mencukupi dan tenaga perlu diperah hinggakan tiada titisan lagi yang jatuh ke bumi. Walaupun begitu, masih kurang rasanya penghargaan kepada guru apatah lagi dari ibubapa pelajar sendiri.

Pengasingan

Pernah lihat bagaimana pelancong dilayan di negara kita? Layanannya istimewa dan ramahnya sukar dicari walaupun sesama kita warga Malaysia sendiri. Teknik pengASINGan bukanlah lagi sesuatu yang tidak pernah didengari dalam dunia pendidikan. Terdapat dua cara pengasingan boleh ditafsirkan dan dijalankan.

1) Pengasingan berbentuk 'focus'
Mengasingkan pelajar yang bermasalah dan memberi tumpuan yang lebih terhadap mereka berbanding yang lain. Tumpuan kebiasaannya berbentuk kasih sayang, galakan, dan dorongan kerana adakalanya faktor 'kurang kasih sayang dan perhatian' membuatkan pelajar menjadi liar.

2) Pengasingan berbentuk 'separation'
Berbeza dengan cara focus, separation adalah pengasingan yang sememangnya diasingkan. Perbuatan 'tidak mengambil kisah', 'endah tak endah', dan yang sama waktu dengannya digunakan. Ianya bukanlah bertujuan untuk membalas dendam tetapi hanyalah sebagai satu kaedah.

Reverse psychology - telling a person something that is the opposite of what you want he or she to do. Menyuruh orang yang degil menjadi lebih degil. Begitulah juga dengan pelajar yang tidak mahu belajar. Menyuruh mereka terus dan tidak perlu belajar. Tetapi ingat... Ia hanyalah satu kaedah dan cara.

Belajar atau tidak mahu belajar

Timshel. Man's choices between GOOD and EVIL.

Pilihan untuk kebaikan atau keburukan berada di tangan sendiri. Jika memilih untuk baik, kebaikan lah yang akan didapati. Dan jika memilih untuk jahat, kejahatanlah yang akan diperolehi.

Saya mahu mengajar erti timshel pada semua anak didik yang saya kenali. Membiarkan mereka memilih lorong yang mana perlu dilalui. The road not taken, or the road that has been cleared and well used. The choice is theirs to make.

Sebagai ganjaran, mereka menerima kebebasan tanpa had. Itu lah hadiah teristimewa hari ini yang diberi pada pelajar saya. Tunggu dan lihat, apakah kebebasan tanpa sempadan yang akan menjanjikan kebahagiaan pada hati yang tandus itu. Atau ada yang terkejar mencari pengajar mereka semula. Yang pasti, guru ini sentiasa bersedia menerima mereka.


_*berfikir dan berfikir*_

Sunday, January 16, 2011

Berkecil Hati Juga Berdosa?


"Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati"

Hairan..

Kenapa orang kecil kan hati kita, kita pula yg berdosa?

[Fahamkan betul-betul]

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa.
Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa.
Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.

Anak: Uiikk.. tapi kenapa pula? Kita tak buat apa-apa pun.

Ayah: Kerana orang yang menghina, penghinaannya itu adalah peringatan daripada Allah.

Anak: *blur

Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dri Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yg dah leka dengan dunia.
Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.

Anak: Ooooooo... ook.... (nada dah faham)

Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. "Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu..." dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. "Kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia,....." jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.

Anak: *termakan cili

Sebagai kesimpulan, jangan mudah terasa hati..
Apabila terasa hati, maknanya kita tak redha dengan Allah..
Takut-takuti Allah juga tak redha dengan kita.. Na'uzubillah.

Semoga diri ini berubah kepada yang lebih baik. Maaf ya sahabat-sahabat jika ada perlakuan sebegini yang tidak disengajakan. Diri ini masih rendah ilmunya. Terima kasih kepada Nurhayatul dan Azura yang sudi berkongsi artikel menarik ini (",)_*berfikir dan berfikir*_

 
Blogger Templates by Wishafriend.com